Het verkeer in de Filippijnen

Laatst sprak ik met een politieman en hij zei dat Filipino’s de aardigste mensen ter wereld zijn maar zo snel ze in een auto of op een motor stappen veranderen in het tegenovergestelde.

En dit hebben we geweten. Sinds wij kinderen hebben, zijn wij ook in het bezit van een auto. Onze eigen vriendelijke buurvrouw heeft ons al een keer van de weg gereden toen zij als tegemoet komend verkeer nog even een auto wilde inhalen. Wij moesten vol op de rem en van de weg af. Auto rijden is soms echt een uitdaging. Auto’s hebben vaak geen remlichten. Motors hebben vaak geen rood achterlicht maar een witte waardoor je niet altijd weet of de motor je tegemoet komt of niet. Inhalen kan zowel links als rechts. Parkeren of stoppen kan ook midden op de weg of net na een bocht. Afstand bewaren is altijd een dilemma: je voorganger kan geen remlichten hebben, dus daar moet je voor oppassen, maar als er teveel afstand is dan gaat iedereen er tussen. Rijbewijzen kun je met de juiste connecties makkelijk kopen, verkeersregelaars zijn corrupt en als je een politieke functie hebt dan zet je de functie op je nummerbord en je staat boven alle regels.

Rijden in Manila doen we ook. Maar dit is een nog grotere uitdaging. Manila is een echte miljoenenstad en is wereldwijd bekend om zijn chaotisch verkeer. Een goede indruk van het verkeer in Manila wordt gegeven in een documentaire van de BBC. Een Britse buschauffeur ruilt voor een week zijn baan in Londen als buschauffeur voor die van jeepney driver in Manila.

De documentaire is te zien op YouTube en is een echte aanrader. Het geeft namelijk ook een kijkje in de wereld van extreme armoede. Een mooi moment in de documentaire is dat de Londense buschauffeur zich realiseert dat hij een goed leven heeft in Londen, maar dat hij in Manila met hetzelfde werk tot de armste mensen zou behoren.

 

 

One Comment on “Het verkeer in de Filippijnen

  1. Impressive documentary, to get a bit of taste of life in Manilla! Doet je weer realiseren wat een wereld van verschillen er bestaan op deze planeet. Maar ook dat wij zelf een verschil kunnen maken! Zegen bij jullie werk voor de kids daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *