Inloopmiddag

Meeting place in Lazareto

Meeting place in Lazareto

Elke maandagmiddag houden we inloopmiddag in onze meetingplace in Lazareto. Mensen kunnen langs komen met vragen over het scholingsproject of het kleine bedrijven project, maar ook voor een gezellig praatje of een bakje koffie.

Dit klinkt gezellig, maar het is de heftigste middag van de week. De verhalen van de mensen zijn voorbeelden van hoe het leven is ver beneden de armoedegrens.

De middag begint met een meisje uit groep 8. Zij komt samen met haar moeder langs. De moeder vertelt dat haar man twee weken geleden is overleden.  Haar man verkocht ijs langs de kant van de weg, maar hier kunnen ze niet mee verder, want al het geld wat ze bezaten hebben ze moeten gebruiken voor de begrafenis. Ze hebben dus geen geld om ingrediënten voor het ijs te kopen. Ik vertel dat we misschien kunnen helpen met ons kleine bedrijven project, maar dat we dat nog steeds aan het opstarten zijn en dat ik denk dat het minstens een maand duurt voordat we haar kunnen helpen. Na een tijdje vooral stil zitten nemen we afscheid. Als ik ze nakijk zie ik het meisje een beetje hangend naast haar moeder lopen. Ze lopen duidelijk met de ziel onder hun arm.

Daarna hebben we een gesprek met de vader van een van onze high school studenten. De week ervoor was het hele gezin ziek geweest. Hij vertelt dat hij naar ons in Masipit op zoek is geweest, om te vragen of we de medicijnen konden betalen. Een beetje bezwaard vertel ik via vertaling van een van onze medewerkers dat we als stichting geen medische kosten kunnen betalen. Als we daar mee zouden starten zullen we elke maandag overspoeld raken door mensen die geld voor medicijnen nodig hebben.

Daarna een gesprek met een moeder van een van onze high school studenten. Ze heeft 13 kinderen en tussendoor 4 miskramen gehad. Na de miskramen heeft ze geen medische verzorging gekregen en er is veel bloed in haar baarmoeder achtergebleven. Dat gaat nu niet meer goed en je ziet haar buik elke week groeien. Ze moet geopereerd worden en ze vraagt of we een stuk land van haar willen kopen. Het is haar laatste bezit. Weer voel ik me een beetje radeloos. We hebben geen geld om medische kosten te dekken. Maar juist die vraag is zo groot in Lazareto. Gemiddeld heeft een gezin in Lazareto ongeveer 28 eurocent per persoon per dag te besteden. Tegenslagen komen zij dus nauwelijks te boven. Medicijnen of andere medische kosten zijn onbetaalbaar voor hen. Als de moeder niet geopereerd wordt gaat ze dood en ze wil niet dood want ze moet voor haar kinderen zorgen vertelt ze. Het enige wat we kunnen doen is bidden en de tranen rollen over haar wangen tijdens het gebed.

Thuis aangekomen houd ik het niet meer droog als ik mijn verhaal aan Ellie vertel. De mensen in Lazareto zijn zo vreselijk arm, het leed is zo groot en wat kunnen wij doen?

Kinderen in de meeting place

Kinderen in de meeting place

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *